22.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Arborele de cafea

Genul Coffea cuprinde circa 60 de specii dintre care, cea mai importanta din punct de vedere economic, dar care este crescuta si ca planta de interior, este Coffea arabica.


Arborele de cafea (Coffea arabica) este un arbore tropical cu frunzis persistent, originar din zona tropicala a Africii, Madagascar si insulele Oceanului Indian, unde poate atinge inaltimi de pâna la cinci – sase metri. Ca planta de interior, inaltimea poate fi de 1,5 – 2,5 metri. Frunzele au forma ascutit ovala, sunt de culoare verde inchis si au marginea ondulata.


Florile au forma stelata si apar la baza frunzelor. Arborele de cafea infloreste pe la mijlocul verii, florile sunt albe si intens parfumate. Din aceste flori apar fructele, care sunt bace, de marimea unor visine. Fructele ajung la maturitate in sapte – noua luni, culoarea lor fiind rosu stacojiu. Bacele contin de regula doua seminte (boabe de cafea). Planta se tine la lumina, dar nu in soare direct.


Primavara pâna toamna trebuie udata din abundenta, dar apa nu trebuie sa balteasca. In aceasta perioada trebuie sa i se administreze ingrasaminte o data sau de doua ori pe luna, in functie de marimea plantei.


La jumatatea primaverii, daca radacinile nu mai au loc in vas, arborele de cafea se transplanteaza. Deoarece au radacini pivotante se folosesc ghivece inalte si cu doi – trei cm mai mari decât cel vechi.


Solul recomandat este un amestec de pamânt de telina, pamânt de frunze, mranita si nisip.


In perioada rece a anului, plantei i se va asigura o temperatura de 13 – 18 grade Celsius, se reduce udatul si nu se fertilizeaza. Inmultirea se face prin seminte care trebuie semanate cât mai repede dupa ce au fost recoltate, deoarece isi pierd repede capacitatea de germinare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS